Hoe kan je beleggen en handelen met (binaire) opties?

Als belegger kan je geld beleggen in verschillende vormen zoals onder andere beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Maar de verscheidenheid aan beleggingsvormen die je tot je beschikking hebt stopt daar niet.

Een andere vorm van beleggen, genaamd opties, geeft een wereld van mogelijkheden voor beleggers.

De kracht van opties ligt in hun veelzijdigheid. Ze stellen je in staat je positie aan te passen aan elke situatie die zich voordoet. Dit is dan ook de reden dat opties flink in populariteit hebben toegenomen.

Je bent met opties niet beperkt tot het maken van winst alleen op het moment dat de markt omhoog gaat. Ook bij een neergaande koers kan je winsten behalen.

Opties kunnen daarmee zo speculatief of conservatief zijn als je wilt. Dit betekent dat je alles kunt doen, van het nemen van een positie om je te beschermen tegen een daling van een bepaald aandeel tot het regelrecht wedden op de beweging van een hele markt of index.

Het grote financiële voordeel van opties is dat je door middel van een relatief kleine inleg, hele hoge winsten kan behalen.

In onderstaande video wordt de werking van opties duidelijk uitgelegd.

De risico’s van opties

De veelzijdigheid van opties is echter niet zonder kosten. Opties zijn complex en kunnen dan ook zeer riskant zijn. Ondanks wat iemand je vertelt, optie handel brengt risico’s met zich mee, vooral als je niet weet wat je doet. Daarom zullen veel mensen zeggen dat je uit de buurt van opties moet blijven en het bestaan ervan moet vergeten.

Aan de andere kant, als je niet op de hoogte bent van alle soorten beleggingsvormen die je tot je beschikking hebt, zit je in een zwakke positie. In vergelijking met het handelen in aandelen, kan je met opties bijvoorbeeld een veel hoger rendement behalen. Ook is het geld dat je nodig hebt om te handelen in opties relatief veel lager dan voor aandelenhandel. Maar voordat je besluit om wel of niet te investeren in opties, moet je ze dus goed begrijpen.

Wat is een optie precies?

Een optie is een bindend contract met strikt gedefinieerde termen en eigenschappen. Een optie is een contract dat de koper het recht, maar niet de verplichting geeft, om een ​​onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen op of vóór een bepaalde datum.

Voorbeeld van een optie in de dagelijkse praktijk

Het idee achter een optie doet zich in veel alledaagse situaties voor. Stel je hebt een huis gezien dat je graag wilt kopen voor €300.000,-. Je hebt het geld nog niet, maar over 5 maanden wel en dan wil je het graag kopen. Je bespreekt dit met de verkopende partij en die gaat akkoord met een optie voor het kopen van het huis over 5 maanden voor €300.000. Let op! Het is een optie en dus geen verplichting. Je bent dus niet verplicht het huis over 5 maanden te kopen. De verkoper gaat wel een verplichting aan en neemt daarmee dus ook een risico. Daar wilt hij een vergoeding voor. Helemaal omdat hij niet zeker weet of hij zijn huis over 5 maanden aan jou verkoopt en jullie beiden niet weten wat de waarde van de woning over 5 maanden zal zijn. Je neemt dan een optie op het huis voor 5 maanden en betaalt hiervoor een vergoeding van bijvoorbeeld €5.000,-.

Overweeg nu twee theoretische situaties die zich kunnen voordoen:

1. Er wordt ontdekt dat het huis de ware geboorteplek van Johan Cruijff is! Als gevolg daarvan is de marktwaarde van het huis omhoog geschoten naar €750.000,-. Omdat de eigenaar u de optie heeft verkocht, is hij verplicht om u het huis te verkopen voor de afgesproken €300.000,-. Met als resultaat dat jij een winst realiseert van (€750,000 – €300.000 – €5.000,-) €445.000,-. Goede deal dus!

2. In een andere situatie besluit je een bouwtechnische keuring te laten doen van het huis. Daaruit blijkt dat de muren en plafonds vol met asbest zitten. Daarnaast zitten er allemaal scheuren in de fundering en staat de kruipruimte vol met water. Kortom, waarvan je dacht dat dit het huis van je dromen zou zijn, kom je er nu achter dat het waardeloos is. Je besluit daarop geen gebruik te maken van je optie tot koop en af te zien van de aankoop. Dit ben je ook niet verplicht. Het enige verlies dat je hebt gemaakt zijn de kosten van de optie van € 5.000,-.

Dit voorbeeld toont twee zeer belangrijke punten. Ten eerste, als je een optie koopt, heb je een recht maar niet de verplichting om iets te doen. Je kan altijd de vervaldatum voorbij laten gaan, waardoor de optie waardeloos wordt. Als dit gebeurt, verlies je 100% van je investering, dat is het geld dat je hebt gebruikt om te betalen voor de optie.

Ten tweede, een optie is slechts een contract dat zich bezighoudt met een onderliggende waarde. Daarom worden opties derivaten genoemd, wat betekent dat ze hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed. In bovenstaand voorbeeld is het huis de onderliggende waarde. In de meeste gevallen is de onderliggende waarde van een optie een aandeel of een index.

De twee soorten opties: call-opties en put-opties

Call en put opties
Call opties
Een call-optie geeft de houder het recht om een ​goed te kopen tegen een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Kopers van call-opties hopen dat de onderliggende waarde aanzienlijk zal toenemen voordat de optie afloopt.

Met een call-optie heb je de mogelijkheid om de onderliggende waarde tegen de afgesproken lagere prijs te kopen en vervolgens te verkopen tegen de dan geldende (hogere) prijs.

Put opties
Een put-optie geeft de houder het recht om een goed te verkopen tegen een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Kopers van put-opties hopen dat de prijs van het aandeel zal dalen voordat de optie afloopt.

Met een put-optie heb je de mogelijkheid om de onderliggende waarde tegen de afgesproken (hogere) prijs te verkopen terwijl je de onderliggende waarde voor de dan geldende lagere prijs kan aankopen.

De voor- en nadelen van opties

Voordelen van opties Nadelen van opties
– Hoge winsten te behalen
– Relatief lage inleg
– Hoger risico dan bijvoorbeeld aandelen

Verkopers van opties

Aan de andere kant is er altijd een partij die de call- of put-optie verkoopt. De verkoper krijgt daar een vaste vergoeding voor, ongeacht of jij gebruikmaakt van je recht om de optie uit te voeren. Dit is de prijs die je betaalt voor het kopen van de optie. Iemand die opties verkoopt heeft dus een tegengestelde verwachting van de beweging van de koers. Hoe hoger het risico voor hem is dat jij gelijk krijgt, hoe hoger de prijs voor het kopen van de optie zal zijn.

Zo zie je dat er met opties van alles mogelijk is. Je kan geld verdienen als koper of verkoper in een dalende of stijgende markt.

Dit maakt het handelen in opties tegelijk ook heel ingewikkeld. Voordat je begint met handelen in opties is het dan ook goed om eerst eens te kijken naar binaire opties.

Wat zijn binaire opties? De betekenis

Binaire opties zijn een versimpelde variant van opties. Het woord “binair” zegt het al. Een binaire variabele is een variabele die twee elkaar uitsluitende waarden kan aannemen, zoals 0 of 1, + of -, Ja of Nee, Waar of Onwaar, Aan of Uit. In het geval van binaire opties kan je kiezen voor 1) een hogere koers, of 2) een lagere koers. Dat is het enige dat je hoeft te voorspellen. Je geeft daarnaast het tijdvak aan, zoals een uur of een dag en als je gelijk hebt, behaal je direct een enorm hoog rendement.

Lees ook: Geld verdienen met opties

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Hoe kan je beleggen en handelen met (binaire) opties?”

  1. Guido

    Mooie uitleg! Lijkt me leuk om te oefenen met het handelen in opties.

laat een reactie achter